Kůzovské ČKO

aneb otázky, na které se ptáme opakovaně

Pár otázeček, u kterých čas prokázal, že již patří do kategorie ČKO

Jak je to na Kůzové se spaním?:

Spát se dá leckde, pokud už nejsou obsazeny Kůzováky, můžete použít relativně zachovalé postele. Určitě se Vám ale bude hodit spacák a pokud je někdo moc fajnovej muže si vzít i prostěradlo či deku pod sebe neb některé matrace už mají leccos za sebou. Obvykle však postačí mikina pod hlavu. Jak se na postele napárujete už je Váš problém Další možností je spát na gaučích dole v šenku ovšem jen pokud je léto, nebo je tam zatopeno. V letních měsících je tu i možnost využít improvizovaného ležení na starých postelích a matracích na půdě - nevhodné pro alergiky na prach. A nebo se dá spát i venku, na detaily se ptejte Ucha a Kůcy:-) Celkově to nejlépe vystihuje kůzovácké přísloví: „ustelte si kde si odpadnete“

Je tam elektrika?:

Ano - je, nicméně chcete-li provozovat spotřebiče s příkonem nad 500w raději to předem konzultujte s někým z Kůzováků.

Je tam voda?:

Ano máme vlastní studnu s vodárnou, nicméně v zimě bývá vodárna obvykle sundaná, takže se musí chodit k pumpě. Jinak teče přímo ze zdi a v koupelně by měly fungovat lázeňská kamna. Ovšem jen pokud v nich někdo zatopí, s dodržením bezpečnostních postupů a instrukcí. Voda ze studny je nezávadná (snad jen pár bakterií by se našlo), ale chuťově není moc dobrá, takže pro vodu na pití jezdíme do nedaleké osady Smrk. Voda ze Smrku je vynikající, vždy čerstvá, lehká a lahodná!

Je tam teplo?:

Správná otázka, v létě se uvnitř drží stabilní teplota okolo 20°, v zimě je nutno topit přičemž v pokojích je značné teplo rychle a do rána klesá podle mrazů na rozmezí 20 - 10°. Dole to bývá horší, vzhledem k tomu že přes metr silné zdi se tak rychle neohřejí. První den je nutno připravit se na zimu, další dny už bývá tepleji. Topí se v uhlím lokálních kamnech, je nezbytné seznámit se s jistými efekty konkrétních kamen aby se předešlo nehodám.

Co na sebe?:

Každopádně nejlepší je vzít si věci které můžete umazat a úplně zničit. Často se někde otřete, o něco se opřete a ono to špiní. V zimě se k tomu přidá uhlí a popel. Praktickým řešením jsou všelijaké montérky a pracovní oděvy které si ani nemusíte převlíkat když jdete pracovat, nebo do lesa. (ostřílení rutinéři v tom chodí i na nákup nebo do hospody) V létě nezapomeňte plavky a bermudy V zimě se hodí kvalitní bunda, teplý kulich (stylová je zmijovka), a kvalitní boty V chalupě se zásadně nepřezouvá!

Je tam nádobí?:

Ano je tam vše na co si vzpomenete, talíře, příbory, hrnky, hrnce, otvírák na konzervy, nože, mísy, prkýnka, struhadla, panáky, pouze pokud někdo přiveze pulitr a nechá ho tam budeme mu vděční.

Na čem se vaří?:

Vaří se běžně na plynovém vařiči (normálně na velkém, jako záloha je malý), v zimě eventuelně na kamnech.

Co se jí:?

Během let vytvořili Kůzováci průběžně dobrovolně doplňovanou spižírnu kde se obvykle dají najít základní ingredience – koření, cukr, sůl, čaj, špagety atd. Obvykle se vaří centrálně. Záleží na jaký typ akce jedete, na Kůzováckých akcích se vždy vaří centrál ze spíže plus to co kdo doveze, na akcích externistů (vždy musí mít dohled minimálně 1 Kůzováka) je slušné brát ze spíže spíše jen koření atd. a potraviny si dovézt svoje. Vždy je tu možnost dojet do motorestu v Čisté kde vaří kvalitně a levně. Jinak nejtypičtějším jídlem jsou špagety s omáčkou na špagety (prodává se ve sklenici, možno nahradit cikánskou omáčkou, nebo omáčkou na picu) a do toho "lanšmít", točeňák, nebo sojové maso. Populární jsou i čínské polívky, obzvláště značka Yum Yum.

Co se pije?:

Co teče - kromě asfaltu a necek. Né vážně, kromě vody ze Smrku je nejvíce konzumovanou tekutinou pivo. A to tak že jsme vybaveni na čepování přímo v chalupě, pokud si ovšem dovezeme sud a nezapomeneme pípu v Praze. Po pivu následuje praktický Rum. Dříve byl populární fernet, ale teď už nějak zapadl. Část osadníků má v oblibě různá jablíčka a jiné babské pití. K tomu patří různé mixy z dříve uvedeného, víno se také pije. Ostatní alkohol nebývá obvyklý ale….

Kam se chodí pít?:

Pokud se tedy nepije přímo v chalupě chodíme do hospody na LAMBÁDU (Vojtův mlýn) a nebo k TYGROVI na Zdeslav.

Kam se chodí na záchod?:

Páni na malou ven k plotu, nebo alespoň tam kam nohy dojdou. Ostatní operace na suchém WC mimo budovu - v zimě tam mrzne.

Telefony?:

Zdá se to neuvěřitelné, když vzpomenu jak jsme začínali…… ale to už je dávno, signál tam je.

Společenské hry?:

Šachy, dostihy a sázky, člověče nezlob se, člověče napij se (hraje se opravdu jen zřídka) Jinak je tam běžně rádio a kazeťák, když dovezeme tak i CD-přeh. a elektronické šipky.

Odpadové hospodářství?:

V kuchyni je instalovaná rozdělená popelnice. Spalitelný odpad jako papír se jednou za čas spálí. Nespalitelný a další fujfaný odpad se dává do druhé půlky popelnice do pytle a ten se vyhazuje v Čisté. Sklo a plastové lahve se shromažďují na chodbě a vozí do kontejnerů. Prosíme dodržujte tento zaběhnutý systém!

Co se ještě může hodit?:

Dle uvážení si vemte třeba : Baterku, rezervní toaleťák, živočišné uhlí, kulicha na spaní, teplé ponožky, pláštěnku nebo deštník, košík na houby, krém na opalování, repelent, pantofle, holinky a vše další co vás napadne.

Poplatky:

Byl stanoven poplatek placený všemi účastníky včetně Kůzováků - 40,- KČ za pobyt (nezáleží na délce pobytu); plus příplatek 10,- KČ pro externisty pokud se topí. Takto získané prostředky nepropíjíme, nýbrž s nimi platíme elektriku, uhlí, drobné opravy a nákup věcí sloužících pak všem ostatním (šipky, hi-fi, lázeňská kamna, grill, sporák, doprava nových kusů nábytku atd.

ZVLÁŠTNÍ DODATEK K ZIMNÍMU OBDOBÍ Zimu na Kůzové v žádném případě nepodceňujte! Zima je na Kůzové provázena obvykle sníženou pracovní náplní a z toho vyplývající zvýšenou konzumací alkoholu. Problém nastává v momentě přechodu z vyhřátého prostředí ven na záchod. Uvnitř Vám bylo teplo, a pokud jste obsluhovali kamna tak jste se u toho i zapotili, tudíž Vám nepřijde na mysl vzít si ven bundu. Venku zákonitě prochladnete a zpátky do tepla. Čím více pijete, tím častěji toto absolvujete a máte zaděláno přinejmenším na nachlazení, někdy i na zápal plic. Zní to sice jako přehnané strašení, ale já jsem Vás varoval. Naprosto nejkrizovější je pak období prosinec až únor. Pokud tam den před Vámi nejel nějaký tým jako předvoj, nebo pokud jste ten předvoj Vy, pochopíte proč jsem o pár řádek výš označil RUM přívlastkem praktický. Když totiž přijedete bude uvnitř teplota +/- 4 a po mnoha hodinách topení ji zvednete sotva na 10. V takových chvílích přichází na řadu GROG, který ovšem musíte okamžitě vypít, protože vám do 180 vteřin vystydne. Sedíte v bundách a čepicích u stolu a spotřeba RUMU tímto stylem dosahuje až 0,5 litru na osobu za večer, takže se na to připravte. Bez RUMU Vám bude zima.

Přihlášení